Reductie houtdrukken Wijke van der Bij

Mijn houtdrukken (in reductietechniek) hebben meestal een architectonisch onderwerp. Het zijn vaak oude vervallen gebouwen, zij oefenen een bepaalde aantrekkingskracht op mij uit. Je kunt voelen dat er zich in de loop van de tijd een hele geschiedenis heeft afgespeeld.

Er worden nergens menselijke figuren afgebeeld, maar de architectonische structuren en  bouwwerken zijn de sporen die de mens heeft achtergelaten. Net zoals in het hout waar na verloop van tijd ringen en nerven ontstaan, laat de geschiedenis zijn sporen na in oude stenen en planken.

Mijn liefde ligt bij de grafiek en dan vooral de houtdruk. Ik werk met vrij veel kleuren en het is dus tamelijk tijdrovend door het aantal drukgangen die nodig zijn voor het eindresultaat.

De houtdrukken bestaan uit series waarbij de prenten altijd voortkomen uit ee reactie op het voorafgaande werk. Inmiddels werk ik al weer een behoorlijk aantal jaren aan een serie met oude vervallen schuren als onderwerp.

Als ik een schuur of gebouw zie dat ik interessant vind om een prent van te maken, maak ik veel foto's. De foto's gebruik ik als studiemateriaal want voor je het weet zijn ze afgebroken. Een aantal van de schuren die ik heb afgebeeld bestaan nu inderdaad niet meer.

De schoonheid van verval speelt een belangrijke rol in mijn werk.